AKTUELNO

Američki potpredsednik Majk Pens obišao je danas u Tokiju sistem antiraketnih baterija Patriot PAC-3, poslednju liniju odbrane Japana od bilo kakvog mogućeg napada raketom Severne Koreje.

Kako prenosi Rojters, Pens je posmatrao kako se baterija podiže do pozicije za lansiranje i dobio izveštaj pre nego što se rukovao sa članovima japanskih oružanih snaga.

On je bio u pratnji japanskog ministra odbrane Icunorija Onodere i japanskog vojnog oficira najvišeg ranga admirala Kacutošija Kavana. Naglašavajući napredak koji je Severna Koreja ostvarila u oblasti raketne tehnologije i jačanje kineske pomorske službe, Onodera je istakao da je "srećan što imamo priliku da produbimo razumevanje SAD za snažno bezbednosno okruženje Japana".

Kako agencija navodi, Pens će se u toku dana sastati sa japanskim premijerom Šinzo Abeom na razgovoru od kojeg se očekuje da demonstrira snažan savez SAD i Japana u odnosu na pretnju nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje.

Pre nego što je stigao u Japan, Pens je izjavio da je njegova poruka Severnoj Koreji jasna: Vašington i njegovi saveznici će nastaviti da vrše pritisak na Pjongjang da odustane od raketnog i nuklearnog programa, prenosi agencija.

#Japan

#Majk Pens

'